Ranka högt på Google
Hur lång tid tar det att ranka högt på Google?
För att du ska kunna ranka högt på Google,
Så behöver vi först täcka en del bakomliggande SEO-faktorer. Det korta svaret blir: Det beror på..
Betydelsen av att inneha en toppranking på Google har väl inte förbigått någon av oss. Google är den heliga gralen i allt som har med sök att göra.
Som SEO-konsult får jag ofta frågan, hur lång tid tar det innan min webbplats rankar högt på Google?
Med all rätt, när du investerar i något vill du ju självklart veta när du kan räkna hem affären!
Utmaningen för alla oss som arbetar med SEO är att Google har ALDRIG avslöjat sin exakta rankningsformel.
När du startar från grunden med SEO så finns det ingen hemlig formel för att lyckas med en hög ranking på Google. Även om vi som anses vara bland de mest effektiva SEO-byråerna som kan hjälpa ett företag att ranka högt inom 3-6 månader, finns det ingen garanti för det om du inte redan har en etablerad verksamhet med stor Page Authority (enkelt förklarat, Google litar redan på din webbplats).
Den viktigaste faktorn i denna process är att förstå vad Google tar hänsyn till när du vill ranka högt på ett primärt sökord.
I dagens inlägg går vi igenom var och en av de faktorer som påverkar Googles algoritm och rankning. Vi kommer också att berätta var du ska börja!
Vad menas med att ranka på Google?
"Google är den obesegrade superstjärnan i sökmotorvärlden."
Google har över 92% av alla onlinesökningar.
Bing (2,5%), Yahoo (1,8%) och Baidu (1%).
Siffrorna talar för sig själva. Vi vet redan att Google är den bästa sökmotorn. Men vad betyder det att ranka högt på Google 2021? Du kanske också undrar hur mycket söktrafik din webbplats får när den når den eftertraktade högre rankingen. Hur mycket mer trafik kommer jag få?
Med hårt arbete och lite tur så kan du få uppleva att ranka # 1 på Google för ett specifikt sökord? Frågan är, är det värt din tid, pengar och ansträngning att försöka rankas över alla andra?
Är det värt att ranka på plats 1 på Google?
Det korta svaret är JA – det är en avgörande faktor att synas högt upp på sida 1. Det finns hundratals rapporter som påvisar tydliga siffror för att stödja detta påstående.
Första sidan i Googles sökresultat ger över 72% av alla organiska klick, medan den andra och tredje sidan bara får cirka 5% av klicken. Men det enskilt viktigaste, de 5 bästa resultaten på sida 1 får hela 67% av alla klick, medan resultaten 6-10 står för bara drygt 4%.
Det blir inte mycket tydligare än så. Vi som söker på Google är inte intresserade av webbplatser med låg rankning.
Det betyder att en placering på Googles första sida ger din webbplats över 12 gånger så stor chans att bli besökt än de på sida 2 och sida 3.
Hur rankar man högre då?
"Vi som söker på Google är inte intresserade av webbplatser med låg rankning"
Vilka krav och kriterier måste du uppfylla för att uppnå en hög ranking? Det är nu Googles PageRank spelar in. För att rankas högt av Google måste din webbplats ha en hög PageRank, vilket är den algoritm som Google använder för att prioritera sökresultat. Det lönar sig att veta hur PageRank fungerar, om du vill förstå vad det innebär att faktiskt ranka på Google. För att undvika att visa överoptimerade och nyckelordsbombade sidor så tog Google officiellt tillbaka PageRank-poängfunktionen 2016. Funktionen gjorde det möjligt för företag att kontrollera sina poäng och förstå hur mycket ytterligare arbete som behövs för att komma till sidan 1 i sökresultaten. Smidigt va?
Det betyder samtidigt inte att PageRank är ett avslutat kapitel, utan det var för enkelt att lura sig till en bra placering med dåligt innehåll.
Google använder fortfarande PageRank för att indexera webbplatser och sökmotorn har adderat ett stort antal andra rankingfaktorer, inklusive naturliga länkar och kvalitetsinnehåll. Vilket kommer in på något som kallas Search intent (vad är sökarens avsikt med sökningen).
Hur funkar Google sök?
"Vi som söker på Google är inte intresserade av webbplatser med låg rankning"
Det är ingen enkel process att förklara hur en Google sökning går till, så jag gör det så förenklat som möjligt.
Vad som kan va kul att veta att när du tror att du söker på “nätet” så söker du egentligen i Googles index.
Googles index fungerar ungefär som en gigantisk katalog med flera miljarders miljarders webbsidor som Google har indexerat genom åren.
Men hur har de hittat alla dessa sidor som inte skickas in via Search Console eller har skapat en sitemap? Google har en kraftfullt utvecklad spindelmjukvara. Spindlarna hittar, besöker webbsidor och spindlar igenom dem och letar efter länkar som kan leda dem till andra sidor. Processen pågår tills Google har indexerat varje sida de kan hitta via länkarna.
Men vad händer när du gör en Google-sökning?
Google tar din sökfråga och skickar den till sitt index med flera andra frågor. Vilka sidor innehåller de nyckelorden du söker efter? Hur många av dessa nyckelord visas på sidan? Var ligger nyckelordet? Brödtext, URL, h1, h2, h3 eller titeln? Består sidan av synonymer för sökord? Vad är PageRank och hur är kvalitén på webbplatsen? Är sidan modern eller gammaldags? På en bråkdel av en sekund samlar Google svaren på alla dessa frågor och analyserar dem för att ge en övergripande rankingpoäng för varje sida som innehåller den sökte termen. Ta till exempel sökordet “Synas på Google“. Som du kan se tog Google 0,29 sekunder, hittade över 6,7 miljoner sidor och prioriterade sedan det bästa sökresultatet (länk till artikeln hur du syns på Google ovan) Google tittade på alla sidor, i synnerhet på denna sida, på titeln, metabeskrivningen, hur ofta orden ‘Synas på Google’ användes i artikeln, datumet den publicerades, etc, etc och bestämde att detta är den bästa artikeln för att svara på en användares fråga knuten till exponering på Google.
Hur lång tid tar det för SEO att funka?
Hur lång tid det tar att ranka högt på Google är något som går ut på hur Google rankar sidor i första hand. Det finns över 200 SEO-faktorer som Google algoritm bygger på. Ett par av dem är,
– På sidnivå, var finns nyckelordet? (Titel, Metabeskrivningar, H1, H2, brödtext), hur ofta används nyckelordet på sidan?
– Domänfaktorer som domänålder, registreringslängd, historik och mer
– Webbplatsspecifika faktorer som innehållsvärde / kvalitet, kontakta oss sida, webbplatsarkitektur och mer
– Länkar / sidautoritetsfaktorer på plats och utanför webbplatsen)
– Användarinteraktionsfaktorer. Hur används din sida av besökare, har du hög eller låg bounce rate?
Det är inte lätt att “pleasa” alla Googles algoritmregler och rankningsfaktorer. Som vi nämnde högre upp så tar det vanligtvis 3-6 månader att rankas högt på Google. Men ibland händer det att resultaten inte inträffar under det tidsspannet. Det betyder nödvändigtvis inte att ditt SEO-företag eller ditt eget hårda slit har misslyckats. Hur lång tid det tar för SEO att fungera är beroende på vad du gör och att du gjort rätt!
Det finns tyvärr inga genvägar för en hög ranking
För att lyckas ranka din sida på Google så finns det inga genvägar, endast hårt och korrekt utfört arbete.
Här är tre viktiga siffror att ha med sig,
Genomsnittsresultat för # 1 i Google är två år gammalt.
22% av Googles sökresultat på sida 1 är för innehåll som skapades det senaste året.
Genomsnittstiden för att komma till sida 1 om du har lyckats med riktigt vasst och unikt innehåll ligger mellan 2-6 månader.
Det viktiga att ha med sig är att, du kan inte lura Google. Du kan bara spela efter dess regler och anpassa dig och din webbplats.
Vad som gör detta ännu mer komplicerat är att Google ändrar spelreglerna några gånger om året genom att rulla ut allt fler sökalgoritmuppdateringar. VA? Just när du lärt dig allt!?!
Men oroa dig inte, de största förändringarna har redan skett.
Det finns alldeles för många faktorer som räknas in i din sökresultats rankning. Allt handlar om att du spelar enligt Googles regler. Naturligtvis måste du förstå och fokusera på de enskilt viktigaste faktorerna som påverkar SEO:
Du kan dra nyttan av ett PR-verktyg och skriva pressmeddelanden från en webbplats med hög domän ranking!
Användarupplevelse
En bra användarupplevelse för din webbplats är t.ex genomsnittlig sessionslängd. Det är en topprankingsfaktor som är knuten direkt till en webbplats för att bedöma användarupplevelse. Google övervakar vad användare gör när de landar på din webbplats. De vill veta om besökare tycker att ditt innehåll är värdefullt och relevant för sökfrågan de ställt. Om webbplatsens användarupplevelse är för dålig, kommer besökarna definitivt att lämna dina sidor så fort som möjligt. Det är en tydlig signal till Google och kommer att skada din SEO.
Visste du att du kan låta ChatGPT skapa ditt innehåll? Gå vår utbildning i Chat GPT och lär dig hur du kan skapa AI-genererad text.
Länkkvalité
Kvalitén på de länkar du får är avgörande för Googles spindlar. Ju högre kvalitet och auktoritet länkarna till din webbplats har, desto mer sannolikt är det att Google kommer att uppfatta din webbplats som relevant och aktuell. Så undvik skräplänkar från mediokra webbplatser. Om du samlar länkar från inlägg / webbplatser / sidor med hög myndighet kommer du att rankas snabbare och öka snabbare i Googles organiska sökresultat.
On page SEO
Hur du optimerar din webbplats och dess sidor kommer att göra stor skillnad i om de kommer att rankas snabbare eller inte. Ofta betyder det att du måste hålla koll på sökordsoptimeringarna, särskilt när det gäller Titlar, Alt taggar (H1, H2, brödtext.), bild-SEO, URL, metataggar, metabeskrivningar och mer.
Håll koll på nyckelordstätheten, vilket innebär att du också måste undvika att nyckelordsbomba som vi nämnde tidigare.
Raketsnabb = Hög ranking på Google
Max 2 sekunder!
Webbplatshastigheten på din sida är en viktig faktor för uppnå en hög ranking. Google älskar snabba webbplatser och sidor, precis som dina besökare. Det är ännu säkrare för webbplatser som försöker dra nytta av Googles AMP (Accelerated Mobile Pages). Kort sagt: Ju snabbare dina sidor laddas, desto mer sannolikt kommer din webbplats att rankas snabbare och högre i Google.
Behöver du hjälp med att ranka på Google?
Kontakta oss nedan så hjälper vi dig!
Vi tipsar om en riktigt bra fotograf att följa, Peter McKinnon
In och kika på hans Youtube-kanal för mer inspiration.