Drönarfotografering | 10 tips för drönarfoto
Lär dig ta bra bilder med drönarfotografering
Det har aldrig varit lättare att flyga drönare och ta drönarbilder av några av världens mest fantastiska platser. Drönare (ett flygande obemannat objekt) är utan tvekan den häftigaste fotograferingsutvecklingen de senaste åren. Nästan som en fjärrstyrd leksak för en fotobesatt är drönare lika roliga som de är revolutionerande.
Trots alla framsteg har ingen innovation varit lika revolutionerande som förmågan att ta bilder medans du flyger din drönare högt upp ovanför marken!
Det är något som vanliga fotografer bara kan drömma om! Drönarfotografering har bara funnits några år, men den effekten som det har haft på fotograferingsbranschen är i stort aldrig tidigare skådat. Perspektiv som tidigare krävde en flygtur med flygplan eller helikopter kan nu uppnås med hjälp av en drönare.
Om du är en vanlig fotograf som inte kan vänta med att ta med systemkameran till himlen, har vi skapat den här artikeln som en guide för att ta bilder som en professionell drönarfotograf.
När du börjar flyga drönare och ska övergå till att ägna dig åt drönarfotografering kan det kännas nervöst vid bara tanken. Att manövrera en dyr drönare högt upp i luften från ett märke som DJI kan kännas nästan övermäktigt i början.
Därför inleds guiden med vilken drönare som är rätt för dig. Alla ämnen vi kommer att behandla i den här guiden inkluderar:
10 tips för bättre bilder med din drönare
- Investera i rätt drönare för din fotografering
- Behöver du en drönare för att ta bilder i RAW-format?
- Vilken sensorstorlek och megapixlar behöver din drönare?
- Hur mycket mångsidighet behöver du?
- Redo att starta med drönarfotografering – flygsäkerhet
- Inställningar för drönarfoto
- ND-filter för bättre drönarfoton
- Redigering av dina drönarfoton
- Bli en professionell drönarfotograf
- Checklista innan du flyger drönare
1. Investera i rätt drönare för din drönarfotografering
"DJI ger dig drönarbilder av extremt hög kvalité."
Det kan vara frestande att fundera i banorna att köpa en drönare som du kan fästa din systemkamera i (Om du har råd), men de drönare som finns att köpa idag från ett märke som DJI ger dig drönarbilder av extremt hög kvalité.
Det är inte bara viktigt att bli duktig på att flyga drönare medan du försöker ta bilder, men det är också viktigt att förstå vad du faktiskt behöver från en specifik modell. Det är sant att även om drönartekniken har kommit långt, kommer de inbyggda kamerorna fortfarande aldrig kunna konkurrera i bildkvalitet jämfört med systemkameror.
Här är några frågor att ställa dig själv när du bedömer vilken som är rätt flygfotograferingsmodell för dig.
2. Behöver du en drönare för att ta bilder i RAW-format?
Som fotograf kan förmågan att skjuta i RAW-format vara avgörande för efterbehandling av en drönarbild. De som är bekanta med landskapsfotografering kommer snabbt att lära sig att ta bilder från himlen ger en liknande utmaning med scener med hög kontrast och behovet av flexibel redigering. De flesta nyare drönermodeller har inbyggda RAW-format; Dock kan några av de äldre och billigare modellerna bara fotografera i jpeg. Om du vill använda drönaren omedelbart för bilder av professionell kvalitet kan det vara det bästa valet att investera i en drönare med möjlighet att fotografera i RAW-kvalitet.
3. Vilken sensorstorlek och megapixlar behöver din drönare?
"Du kommer ändå kunna fånga otroliga drönarfoton"
Ett av de vanligaste övervägande för de som söker högkvalitativa bilder är hur många megapixlar sensorn kommer att producera och hur bra kan sensorn hantera svagt ljus.
Drönarens sensor kan dramatiskt påverka bildens pris och kvalitet. För dem som är intresserade av att skriva ut sina bilder som konstverk eller fånga drönarbilder för kunder är det smart att överväga en modell som tillåter 20 MP stillbilder. I kombination med en större fil kommer de flesta 20 MP-drönarkameror också att ha en 1 ”CMOS-sensor så att du kan öka ISO i svagt ljus, vilket avsevärt förbättrar bilden. Om dina prioriteringar för drönarfotografering är, T.ex delning på sociala medier så kommer du fortfarande att fånga fantastiska perspektiv med mer än ok kvalitet om du använder en 12 MP-modell eller mindre.
4. Hur mycket mångsidighet behöver du i din drönarfotografering?
Drönarfotografering kan av dess natur vara väldigt äventyrlig och hur mycket utrymme din drönare ska ta är debatterad. Många drönarfotografer brukar vara överens om att den bästa kombinationen av bildkvalitet och bärbarhet går till nya Mavic 2 Pro (Vår drönarfotograf använder DJI Mavic Pro 2 med Hasselbladkamera). Med en 20 MP-sensor och en vikt på endast 907 gram är det svårt att slå den lätthet som du kan använda den i alla situationer.
5. Redo att starta med att flyga drönare och drönarfotografering
Den mest skrämmande dagen i en drönarpilots (ja du är nu en drönarpilot) karriär är första gången drönaren lämnar marken. Det är absolut nödvändigt att du utför varje flygning med försiktighet, men när du har slutfört den första dagen av träningen (gå vår drönarutbildning) är det lätt att förstå hur otroligt dessa maskiner är och dess säkerhetsinställningar. De flesta som regelbundet flyger drönare kommer att säga att till dig att det är busenkelt.
När det gäller att flyga medan du försöker fånga vackra bilder är det klokt att flyga först för att få dig en bild av hur det ser ut däruppe och fånga en bild vid flygtur nr 2.
Utsett inte dig eller din drönare för några risker.
Drönarpiloter som redan har genomgått en utbildning och innehar drönarkort vet att det finns tydliga regler som du behöver följa under varje flygning för att säkerställa säkerhet medan du tar bilder.
Dessa inkluderar bl a:
– Flyg alltid din drönare inom synhåll. Det kan vara lätt att titta för mycket på skärmen och inte lägga märke till att din drönare är farligt nära en byggnad utom synhåll. Placera dig själv på en plats som maximerar ditt synfält innan du startar upp din drönare.
– Var uppmärksam på vädret, särskilt vind – En av de främsta orsakerna till drönarolyckor är dåligt väder (vind). Varje modell har variationer när det gäller hur mycket vindhastighet den klarar under flygning. Det är ditt ansvar att läsa manualen och veta vad som utgör en acceptabel dag att flyga på. Även om din drönare kan behålla höjden och ta sig fram, kan det ibland vara omöjligt för drönaren att återvända till dig om vinden är för stark och batteriet börjar ta slut.
– Få inte panik – Det är inte ovanligt att en drönares videosignal försvinner på monitorn under flygningen, och visst det är lätt att drabbas av panik (hänt oss med) och se skräckscenarior framför sig.
Det här är ytterligare en betoning på att bibehålla drönaren inom synhåll, och lyckligtvis har de flesta modeller en “Return-home”-knapp som kommer att åsidosätta en förlorad videosignal.
– Flyg aldrig över 120 m över marken.- En av reglerna du kommer att höra gång på gång är att inte flyga din drönare högre än 120 meter ovanför marken. Att flyga över 120 meter kräver tillstånd som du behöver ansöka om.
I slutändan behöver du bli en duktig drönarpilot innan du blir en skicklig drönarfotograf. För viktigare säkerhetstips så läs mer om vår drönarutbildning.
6. Inställningar för drönarfoto
Nu när du vet vad som krävs för att börja flyga, låt oss berätta mer om de viktigaste inställningarna i drönarfotografering. Innan din drönaren lämnar marken är det en bra idé att välja ditt fotograferingsläge, justera kamerans exponeringsinställningar och se till att drönarens gimbal har kalibrerats så att kameran kan ta jämna bilder.
Precis som en systemkamera är en drönare utrustad med automatisk, bländare, slutartid och manuella lägen så att du kan arbeta baserat på din erfarenhetsnivå. För nybörjare rekommenderar vi att alltid pröva de automatiska inställningarna medan du vänjer dig att flyga drönare och gradvis bygga in mer kontroll när du är bekväm.
Fördelen med manuellt läge.
Det bästa sättet att uppnå önskat slutresultat för dina drönarfoton är att ha full kontroll över kameran. Autoläget är imponerande för hur ofta det kommer att få bilden rätt, men när du börjar uppleva svagt ljus eller flyginstabilitet förstår du att kunna ställa in kameran manuellt är helt avgörande för bra drönarfotografering.
Slutartiden.
På samma sätt som att ta handhållna bilder på marken kommer din slutartid på himlen att vara en primär faktor för bildens skärpa. På lugna dagar utan vind kan nyare drönare exponera flera sekunder, vilket kan uppnås med stativläget. Slutartiden kan också vara avgörande för att exponera en bild ordentligt, eftersom de flesta drönare är begränsade till ett F / stopp på 11 eller mindre, och du kan behöva ha en snabbare slutare för att förhindra att för mycket ljus träffar sensorn. Andra alternativ för att begränsa ljus inkluderar filter med neutral densitet, som vi kommer att förklara senare. En bra tumregel när du väljer din slutartid är att ta objektivets brännvidd, dubbla det och sedan överväga andra faktorer; till exempel, om din drönare har motsvarande 24 mm, undvik att skjuta mindre än 1/50 sekund om inte operationen är i stabil luft eller om du använder stativläge.
Bländare
Drönare med variabla bländare är faktiskt en ny innovation. Tidigare hade de flesta ett fast f / stopp på 2,8, vilket även för en vidvinkelobjektiv begränsade skärpedjupet och tillät för mycket ljus för att uppnå långa exponeringar. Idag ser vi de flesta nya modeller byggda med linser som varierar från f / 2.8 till f / 11. I Phantom and Mavic-serierna har testning visat att f / 5.6 är den skarpaste.
Eftersom bildslipning är en lätt uppgift vid efterbehandling bör du prioritera att använda bländaren som exponeringsverktyg först och sikta på att slå f / 5.6 när det är möjligt.
ISO
Den största potentiella nackdelen med drönarkamerasensorer är möjligheten att öka ISO. Till skillnad från spegelfria modeller som finns i Sony- och Canon-kameror, börjar drönarsensorer att sträcka sig bortom ISO 400. I fotograferingslägen som Auto och Bländare / Slutartid kommer du att märka att kameran styr ISO automatiskt. När du börjar göra dina drönarbilder perfekta är det klokt att experimentera med ISO och notera vilket värde som ger de renaste bilderna. De flesta professionella drönarfotografer kommer bara att öka ISO-värdet över 200 när slutartid och öppen bländare inte räcker.
Färgprofiler
En av de sista övervägandena som vi tycker är viktiga att nämna för utseendet är möjligheten att ställa in en färgprofil medan du tar bilder. DJIs programvara ger dig möjlighet att välja D-Cinelike, D-Log, Normal, TrueColor, Art, Film, B&W eller Cool. Var och en kommer att tillämpa en justering av bildens histogram, oavsett om det är kvällen med höjdpunkterna och skuggorna, mättnaden eller helt enkelt kyler vitbalansen. RAW-foton är mycket lättare att färga korrekt än video, så om du inte föredrar att fånga bilder i en viss stil, finns det inget absolut behov av att avvika från den normala färgen med tanke på hur mycket som kan uppnås med att konsolera råfiler.
7. ND-filter för bättre drönarfotografering
Neutral densitet filter, polariseringsfilter och UV-filter kommer att vara de viktigaste tillbehören i din drönare. Som nämnts i exponeringsinställningarna kommer det att finnas situationer när du behöver extra stöd för att blockera eller förbättra ljuset som träffar sensorn. Neutrala densitetsfilter ND- eller Neutral Density-filtret kommer sannolikt att vara ditt mest användbara filter när det gäller att få rätt exponering. Eftersom drönare har börjat normalisera minsta bländare på f / 11 och kan knäppa slutaren på mer än 1/4000 sekund, är ND vanligtvis inte nödvändig när du försöker begränsa ljuset om inte din bländare är fixerad till f / 2.8, eller om du försöker ta en lång exponering. ND är främst ett videoverktyg eftersom kamerans slutare vanligtvis inte överstiger 1/120 sekund (medan du fotograferar med 60 bilder per sekund). Det bästa utnyttjandet av ett ND-filter för drönarfotografering är att använda dem för att skapa rörelse med långa exponeringar. Många tycker att beroende på kvaliteten på ND-filtret kan användning av en också försämra bildens tydlighet.
Polariserande filter Polarisationsfilter kräver lite mer övning för att vara användbara, men när de används på rätt sätt kan de förbättra kontrasten och tonerna i dina bilder. Dessa filter spelar in när du försöker minska ljusbländningen från en reflekterande yta, som himlen eller en stor vattenkropp. De måste roteras korrekt för att matcha bländningen i en scen, annars kan bländningen faktiskt förbättras.
8. Redigering av dina drönarfoton
Det spännande med att efterbehandla en bild från din drönare är att den kan göras direkt på din telefon för snabb delning. Vi rekommenderar dock det traditionella tillvägagångssättet på en dator med en programvara som Adobe Photoshop eller Lightroom för absolut bästa resultat. Genom att ta dig tid att ta dina bilder med rätt exponering, bör du ha obegränsade möjligheter när det gäller det slutliga utseendet och den kreativa stil du vill skapa.
Bilden har aningen förstärkts av senhösten i Billdals Park. Fantastisk plats!
9. Bli en proffessionell drönarfotograf
Många av er letar troligen efter drönare för fotografering eftersom ni redan är en professionell fotograf eller har det som en seriös hobby och inte längre kan motstå den kreativa explosionen av bilder du ser online.
Drönarfotografering handlar om spänningen att upptäcka nya perspektiv från ovan. Om du är en erfaren fotograf kan drönare öppna en helt ny värld av möjligheter för dig. Om du är ny på mediet är drönare en otrolig introduktion till fotograferingens kraft. Oavsett vilket stadium av resan du befinner dig i.
10. Checklista innan du flyger drönare
Dagen innan
- Ladda drönarens batterier och fjärkontroll (telefon om du använder det)
- Dubbelkolla om det finns några nya uppdateringar av mjukvaran för drönaren
- Kontrollera vädret för planerad tid och plats (blåser det för mycket kan det vara värt att omplanera)
- Kontrollera att platsen du ska flyga drönare på inte har några NO FLY-zones
Flygdag
- Kalibrera din drönare med hjälp av den inbyggda kompassen på plats
- Kontrollera GPS, batteristatus och minneskort innan du flyger
- Undersök drönaren och propellrar visuellt; leta efter eventuella sprickor i plast eller andra potentiella problem
- Se till att telefonen eller kontrollen är fulladdad innan du flyger iväg
- Bekräfta att manuella kontroller fungerar korrekt omedelbart efter start (Gör några teströrelser)
Flyg iväg och ta fantastiska bilder!
Behöver du hjälp med fotografering?
Kontakta oss nedan så hjälper vi dig!
Vi tipsar om en riktigt bra fotograf att följa, Peter McKinnon
In och kika på hans Youtube-kanal för mer inspiration.