Fina bilder
6 tips för fina bilder
Ibland är fotografering så fantastiskt enkelt och vackert. Du tar dina fina bilder direkt med ett enkelt knapptryck. Ljuset är perfekt, ditt objekt har placerat sig exakt i rätt komposition och du lyckas fånga det ögonblicket du såg framför dig.
Hur svårt kan det vara att va fotograf?
Men för att att lära sig fotografera professionella och fina bilder utan hjälp av “Golden hour” så krävs det att du känner till ett par viktiga moment.
Om du vill ta din fotografering till nästa nivå så följer här ett par handfasta tips som ger dig ett bra utgångsläge för din fotografering. Oavsett om det gäller din verksamhet eller härliga semesterbilder från stranden i Grekland.
1. För att lyckas ta fina bilder krävs planering
Hur vill du att din fina bild ska se ut?
Oavsett om du tar bilder med din iPhone eller är på ett större projekt som en bröllopsfotograf så har kompositionen en central del i hur bilden kommer se ut och upplevas.
Hur är den sammansatt och i vilken del av bilden ska motivet vara placerat i? Att ändra komposition kan göra ett fint foto till ett helt fantastiskt foto.
Testa alltid att flytta ditt motiv så de poppar fram på ett naturligt sätt eller gör så att bakgrunden blir mer effektfull.
Detta är utan tvekan ett av de bästa knepen man kan ta till för att bli en bättre fotograf och ta fina bilder!
Kommer snart ett nytt blogginlägg enbart om komposition.
Varför inte be ChatGPT om lite kreativa förslag? Läs mer om vår utbildning i ChatGPT här!
2. Ljus - Gör ljuset till din bästa vän!
"Utan någon form av ljus är det omöjligt att fotografera"
Innan du lyfter upp kameran, se var ljuset kommer ifrån och använd det till din fördel. Oavsett om det är naturligt ljus som kommer från solen, eller en konstgjord källa som en lampa. Fundera över hur du kan använda ljuset för att göra dina foton ännu finare? Hur interagerar ljuset med scenen och motivet? Markerar det ett område eller kastar intressanta skuggor? Allt detta är saker du kan använda för att göra ett vanligt foto till ett extraordinärt. För att kunna ta sådana bilder som du vill behöver du titta på ljuset och se hur ljuset förändrar bilder och skapar olika känslor.
3. Lär dig din kamera för att kunna ta fina bilder
Jag fotograferar aldrig i ISO högre än 1600.
För att du ska kunna ta fina bilder med din kamera så behöver du lär dig ett par enkla grundinställningar.
Som fotograf behöver du förstå hur de fungerar och arbetar tillsammans. Lär du dig komponera de här tre inställningarna så har du ett riktigt bra utgångsläge för att ta ett bra foto.
Vill du försäkra dig om att varje ögonblick fångas med expertprecision? Boka vår professionella fotograf hos Strategi Digital, och låt oss ge dig bilder som inte bara fångar ögonblicket utan också berättelsen bakom.
ISO är sensorns ljuskänslighet. Ju högre ISO-tal desto mer ljuskänslig blir sensorn. Vid sämre ljusförhållanden kan du bli tvungen att höja ISOn. Detta är en noga avvägning du får göra då högre ISO riskerar att göra bilderna brusiga. Fota så mycket du kan på ISO 100 och sätt din maximala ISO anpassat efter din kameras kvalité. Jag använder aldrig högre ISO än 1600.
Slutaren kan beskrivas som kamerans ögonlock eller som en persienn. Ju längre slutartid desto mer ljus träffar sensorn.
Tänk på att det finns en gräns för hur länge du kan hålla kameran stilla utan att skaka; 1/60 s. är en bra riktlinje för att slippa skakningsoskärpa. För att ta bilder med en längre slutartid med samma skärpa krävs oftast ett stativ eller något annat att stödja kameran mot.
Bländaren kan ses som kamerans pupill. Ju större bländaröppningen är desto mer ljusinsläpp till sensorn. Ett lågt bländartal ger en stor öppning och vice versa. Bländarens storlek styr också skärpedjupet i bilden.
f 2,8 är en stor bländaröppning som släpper in mycket ljus och ger ett kort skärpedjup. f 16 är en liten bländaröppning som släpper in mindre ljus och ger ett långt skärpedjup.
4. Rör på dig för att fånga en finare bild
Istället för att zooma in, bli involverad i fotot. Titta på saker från en annan vinkel – detta möjliggör ett annat perspektiv.
Sök efter finare detaljer som vanligtvis skulle förbises och gör dessa till det lilla extra för att få ut det bästa ur bilderna.
Böj dig ner, sätt dig ner, flytta dig åt sidan, klättra upp för en stege, lägg dig ner.
Använd din fantasi så kan det förändra en bra bild till en enastående vacker bild. Ett bra tumregel är vara i samma höjd som motivet du ska fota. Detta skapar en mer levande och intressant bild.
5. Testa, träna och exprimentera för att lyckas ta vackra bilder
Det finns tre sätt att bli riktigt bra på någonting - öva, öva och öva.
Forskare har räknat ut att det krävs 10 000 timmars medveten och genomtänkt träning för att bli en riktig skicklig expert inom ett område. Det är dock ingen garanti på att det intensiva tränandet räcker för att ta dig till toppen. För att lyckas krävs också motivation, självförtroende, viljestyrka – och talang.
Vill du bli en riktigt bra fotograf är det viktigt att fortsätta utmana dig själv. Ha alltid med dig en kamera vart du än går och beställ hem en fotobok.
När du studerat och förstår kopplingen mellan olika inställningar, tider på dagen, väder, etc så kan du lättare förstå slutresultatet. Koppla ihop de olika sambanden varför bilden blev som den blev och vad du behöver förändra.
För varje foto du tar så kommer du ett steg närmare den fotograf du vill bli.
6. Lär dig basic redigering för finare bilder
När du tagit dina fina bilder är det dags för steg 2. Redigering!
Som professionell fotograf använder de flesta Adobes olika program som Photoshop och Lightroom för bildbehandling. Vilket program du använder beror helt på vilken typ av bild du tagit och hur den ska användas. För riktigt vackra semesterbilder kommer du långt i Adobe Lightroom (som är betydligt enklare att navigera i än Photoshop). Enkelt beskrivet är Lightroom platsen där du lagrar dina foton och kan använda mängder med förinställda filter
Men oavsett vilket fotoredigeringsprogram du använder finns det en regel som förblir konstant:
Gör lätta justeringar på bilderna när du redigerar dem. Ofarna fotografer tenderar att gå överbord under redigering. Om du gör för många drastiska justeringar ser slutresultatet inte realistiskt ut och dina touch-ups kommer att vara uppenbara.